15133 poze   166455 vizite

Trandafiri din seminte - experiment 2017-2018

"– Voi sunteţi frumoşi, dar sunteţi goi de înţelesuri, le mai spuse. Nu e niciun motiv să mori pentru voi. Bineînţeles, pentru un trecător obişnuit, trandafirul meu este la fel ca voi. Dar el singur este mai important decât voi toţi la un loc, pentru că el este cel pe care l-am udat. Pentru că el este cel pe care l-am adăpostit cu paravanul. Pentru că el este cel căruia i-am omorât omizile (în afară de două-trei cât să aibă şi fluturi). Pentru că el este cel pe care l-am ascultat plângându-se, ori lăudându-se, ori, uneori, chiar tăcând. Pentru că este trandafirul meu." Micul Print, Antoine de Saint Exupery


Experimentul de anul trecut a inceput destul de inofensiv... Ma plictiseam, era iarna, iar in gradina nu mai era nimic de facut. Primavara parea atat de departe...Tot citind pe diverse forumuri si bloguri de gradinarit, mi-a aparut si topicul " Cum sa cresti trandafiri din seminte" Mi-am zis atunci " De ce nu?!!" Parea distractiv si asa si este. Pe mine, oricum, ma pasioneaza sa cultiv plante din seminte, mi se pare miraculos cum dintr-o mica samanta, intr-un timp mai lung sau mai scurt, iese o minunatie de floare.
E drept, un trandafir nu este o planta anuala, nici macar perena, el este un arbust si tot procesul acesta necesita timp si mai ales rabdare. Dar ce sentiment minunat ai cand vezi prima floare, acea floare unica pe care doar tu in lumea asta o vezi intaia oara!
Sunt constienta ca totul este doar o joaca, un experiment, un hobby. Ca sa ajungi intr-adevar sa iti inregistrezi un trandafir este cale lunga, brederii adevarati consuma multe resurse si timp, plus ca nimeni nu iti garanteaza ca vreodata vei creste acel trandafir "special" care ar merita un nume. Dimpotriva, cele mai multe rasaduri vor fi bune doar de aruncat. Cu toate astea, ma incanta ideea sa incerc, asa ca in acest an m-am hotarat sa reiau experimentul.
Cum unii dintre voi si-au exprimat dorinta de a urmari acest proces ceva mai documentat, am zis sa ma conformez. Poate vor fi si altii care mi se vor alatura, cine stie ...Voi pune poze, voi explica metodele folosite de mine si alte amanunte, voi updata pe parcurs toata evolutia si, sa speram, ca prin luna martie-aprilie sa avem primele rasaduri.
Fiind la inceput, nu m-am hazardat sa fac eu cine stie ce "hibridizari" Inca nu am studiat suficient in acest sens, asa incat mi-am zis s-o iau simplu, sa cultiv trandafiri din semintele ( macesele) pe care le produc cei din gradina mea. Cum in acest an am cam neglijat gradina si n-am prea inlaturat florile ofilite, in toamna m-am trezit cu o multime de macese.

20 noiembrie 2017
Azi am cules ultimele macese. Le-am sortat si etichetat. Multe altele, culese in ultimele zile, stau in pungulite in frigider, asteptandu-ma sa ma ocup de ele.

Pregatirea semintelor
Indiferent de metoda, semintele trebuie pregatite astfel
- taiati macesele pe jumatate cu un cutit ascutit
- scoateti semintele din maceasa cu ajutorul unui cutit sau a unei linguri
- puneti semintele intr-o sita/strecuratoare si spalati-le in jet de apa, insistand chiar prin frecare, astfel incat sa se elimine toata pulpa si samanta sa fie cat mai curata.
- se toarna apoi apa intr-un castron. Daca avem, putem adauga si peroxid de hidrogen 3%( se gaseste la farmacie), acesta impiedica mucegaiul.
- semintele se pun in aceasta solutie si se tin acolo 24 de ore
- unii oameni folosesc ca alternativa ceai de musetel, ceai cald, iar semintele sunt lasate acolo pana la 48 de ore
Odata pregatite semintele in acest mod, ele se pot insamanta direct in pamant( iar rasadurile apar la venirea primaverii, cand vremea se incalzeste) sau daca se foloseste metoda stratificarii la frigider, semintele se plaseaza intr-o punga zip-lock, intre 2 servetele umede( atentie, umede, nu ude!), unde vor sta intre 2-3 luni, urmand ca apoi sa fie insamantate in pamant si plasate intr-o sera calda( in aceasta varianta rasadurile apar in cateva saptamani).

www.wikihow.com/Grow-Roses-from-Seed Aici este un articol in limba engleza, cu ilustratii, care explica mult mai bine cum se procedeaza. Eu, anul trecut, cum am v-am mai spus, nu am respectat chiar totul. Acum, voi incerca mai multe metode.

Iar daca va incumetati la mai mult, aici e explicat cum poti face hibridizari. blog.roses-guillot.com/comment-creer-rosier/ Sigur, pentru asta, asteptati anul viitor!

Update 30.11. 2017
Azi am reusit sa fac toate pozele pentru experimentul meu.
Semintele au stat in medie 24-48 h la inmuiat in apa calduta( nu am avut nici in acest an peroxid, sper sa nu ma confrunt cu mucegaiuri prea mari).
Am incercat trei metode
- Metoda nr.1. Semintele au fost puse intr-un servetel umed, iar apoi introduse intr-o punga zip-lock. Le voi tine in frigider, in raftul de legume, controlandu-le din cand in cand. In 2-3 luni ar trebui sa se observe urme de germinare. Anul trecut n-am reusit nimic folosind aceasta metoda, semintele au mucegait putin, dar nici urma de germinare. La un moment dat le-am aruncat. Poate am gresit si trebuia sa am mai multa rabdare sau dupa scurgerea celor 3 luni sa le fi plantat oricum in pamant si sa vad rezultatul. Incerc din nou....
-Metoda nr. 2 Semintele au fost sadite in pamant, intr-un pet de 5 litri pe care l-am taiat ca in fotografie. La baza sticlei am dat gauri pentru a asigura un drenaj bun. Probabil ca rasadurile vor aparea spre primavara, cand se va incalzi vremea.
- Metoda nr. 3 Semintele sunt plantate in ghivece cu pamant (deasupra este putin pietris). La fel ca si peturile vor sta peste iarna in terasa mea inchisa , dar neincalzita. Sa vedem care vor germina primele. Cele din peturi, din cauza efectului de sera sau cele descoperite?!

Ca o concluzie, sa cresti trandafiri din seminte nu este cea mai facila cale, rabdarea ta va fi pusa la incercare, dar in final poti avea si satisfactii. Sa fiti pregatiti si de dezamagiri, fiindca multe seminte nu vor germina, pierderi apar si la transplantare sau pe parcurs cand pot aparea boli, mucegaiuri...Din nefericire, cea mai mare dezamagire poate veni chiar la final, cand " creatiile" voastre se pot dovedi a fi urate, palide sau prea plictisitoare. Cu toate astea, s-ar putea ca unul din rasadurile voastre sa fie ceva cu totul si cu totul special! Un nou soi de trandafir se poate naste! Succes!
Am etichetat semintele, desi sunt din polenizare liberă, nu stiu decat unul din parinti
Am etichetat semintele, desi sunt din polenizare liberă, nu stiu decat unul din parinti
Metoda nr. 3 -Semintele le-am plantat in ghivece pe care nu le voi acoperi cu nimic
Metoda nr. 3 -Semintele le-am plantat in ghivece pe care nu le voi acoperi cu nimic
Si aceste ghivece, ca si peturile cu seminte,  vor sta peste iarna intr-o terasa neincalzita
Si aceste ghivece, ca si peturile cu seminte, vor sta peste iarna intr-o terasa neincalzita
Încep să apara noile răsaduri, în curând vor trebui repicate
Încep să apara noile răsaduri, în curând vor trebui repicate
Apar şi dăunatorii ...Ce or fi? Cu ce aş putea stropi?
Apar şi dăunatorii ...Ce or fi? Cu ce aş putea stropi?
primul nou nascut :))
primul nou nascut :))
Etichetele s-au șters la marea majoritate, așa că nu știu mama...
Etichetele s-au șters la marea majoritate, așa că nu știu mama...

Comentarii album • 41
julias 31 May 2018  
Ce culoare frumoasa ! Nu credeam ca va inflori vreunul in primul an !
Raportează
violeta86 31 May 2018  
Minunat! Sunt curioada daca remonteaza
Raportează
aureliap 31 May 2018  
Deja i-am tăiat floarea, ar trebui sa se vadă cât de curand... Mai am unii care au înflorit, dar nu le-am făcut poze, așa că așteptăm florile din ” valul” doi :))) Eu cred că vor reînflori.
Raportează
JianuDoinita 30 May 2018  
Nu-mi vine sa cred ce vad! Cata rabdare ai putut sa ai, Aurelia! Felicitari! Sunt curioasa cum vor evolua...
Raportează
aureliap 31 May 2018  
Mulțumesc, Doinița! Rabdare am, dar timp sa ma ocup de toate nu prea am. Sunt curioasă și eu...
Raportează
floralia 30 May 2018  
Ce culoare! Exceptional! Felicitari!
Raportează
aureliap 30 May 2018  
Mulțumesc! Acum să vedem cum va evolua la următoarea înflorire... O să tai floarea, ca să poată crește mai repede.
Raportează
Laurentiu94 21 March 2018  
Am facut acest experiment si cred ca am avut doar seminte produse de trandafiri hibrizi si au crescut ca niste caracatite fara sa fac flori, asa ca i-am maritat :))) Este posibil ca trandafirii ce nu sunt rezultatul unui hibrid sa mosteneasca calitatile parintilor. in cee ce priveste stropitul eu i am stropit cu topsin si dithane m45 la fel ca si pe cei adulti. Mult succes!
Raportează
aureliap 21 March 2018  
La mine au făcut flori cei de anul trecut. Să vedem cum vor evolua aceştia...
Dar îmi propusesem să nu-i stropesc cu nimic. Pe cei de anul trecut nu i-am stropit, deşi m-am confruntat cu ceva mucegaiuri -făinare prin vara. Cum a fost vremea secetoasă...Nu le-am pus nici îngrăsământ, nici măcar foliar... nici tratamente, nici măcar solul nu a fost cel mai bun, am vrut să vad cum se descurcă. Trebuie sa triez din ei şi anul acesta, deşi nu am mulţi.
Mulţumesc pentru încurajări şi sfaturi!
Raportează
Laurentiu94 21 March 2018  
Cu drag!
Raportează
smaranditzasylvia 21 March 2018  
cum am scris si pe fb, cred ca merge cu novadim-progress,insecticid-acaricid.. prin ianuarie aveam multi trandafiri cu afide, paianjeni multi, pe jos misuna limaxul.. :(
Raportează
aureliap 21 March 2018  
:( Cred că s-au molipsit de la un trandafir mai mare, adus şi el în terasă. Mâine merg sa cumpăr ceva, am mospilan, dar m-am uitat pe plic şi este expirat. Aş fi vrut să nu dau cu nimic pe aceste răsaduri, dar nu voi avea încotro...Oricum, azi nu stropesc cu nimic. La noapte sunt anunţate -7 grade C şi mi-e ca se va simţi inclusiv în terasă, chiar dacă ea este închisă. Mulţumesc mult pentru sfat!
Raportează
smaranditzasylvia 21 March 2018  
cu multa placere, dar parca as pune si previcur energy, sa nu se imbolnaveasca.
Raportează
aureliap 21 March 2018  
Să văd ce găsesc pe la noi, nu au cine ştie ce produse ...Când merg prin Timisoara, găsesc mai multe. Deşi am pe undeva nişte chestii cumpărate, Atonik şi altele şi nu mai ştiu pe unde le-am pus. Parcă văd că le găsesc şi pe alea cand sunt expirate deja :))
Raportează
eugenemeric 6 March 2018  
Multumesc! Mi-ati dat curaj. am 2 pliculete cu seminte de trandafir. Le-am primit saptamana trecuta. Nu prea aveam curaj sa ma apuc de ele... acum insa gata, ce-o fi o fi :)
Raportează
aureliap 6 March 2018  
Sunt seminte cumpărate? Dacă este aşa , s-ar putea sa nu mai aibă nevoie sa treacă prin perioade de rece, apoi căldură...Am înţeles că sunt deja stratificate cumva, doar trebuie sa le puneţi la încolţit ca pe orice floare şi să aşteptaţi. Dacă vedeţi că nu răsar, înveliti ghiveciul cu seminţe cu o pungă şi îl tineti 2-3 saptămani la frigider, apoi il readuceţi la caldură. Ar trebui să meargă. Vă doresc succes!
Raportează
eugenemeric 6 March 2018  
Da, sunt din comert. Mai exact de pe site-ul AliExpress. Nu stiu din ce soiuri or fi pentru ca le-am primit cadou, pe langa o alta comanda. Multumesc mult pentru sfaturi si gand bun. Chiar acum sunt in "razboi" cu ele. :)
Raportează
floralia 2 March 2018  
Semintele din macesele care au trecut prin gerul iernii vor avea sanse la germinat?
Raportează
aureliap 3 March 2018  
De ce nu?! Ar fi ca şi când ar fi trecut prin stratificare. Doar să nu fi îngheţat. Dar merită încercat.
La mine au răsarit primele răsaduri pe acest an. Sunt mici, unele au abia cotiledonul, dar e un semn bun.
Multe mi-au mucegait însă, să vad cum se prezintă situaţia cand se mai încălzeşte vremea. Am ghivecele într-o terasa închisa, dar neincălzită, zilele trecute cred ca a şi înghetat în interior( afara au fost -16 grade C).
Raportează
floralia 3 March 2018  
Singurul trandafir pe care l-am semanat a fost Bobby James. Fara stratificare sau altceva special. Necazul e ca am neglijat puii si s-au uscat... Am mai gasit unii rasariti prin gradina si chiar i-am lasat sa infloreasca. Am unul in albumul Nou-nout, dar cred ca l-ai vazut.
Raportează
floralia 3 March 2018  
Intre timp, a primit si nume, asa ca i-am schimbat albumul :)
floralia.sunphoto.ro/Romantic_Charm
Raportează
aureliap 4 March 2018  
Da, l-am mai văzut. Este adorabil, iar numele chiar i se potriveşte.
Şi eu am găsit primăvara trecută mici răsaduri prin grădină, dar în graba plivitului, le-am smuls fără să vreau.
Raportează
LittleMermaid 16 February 2018  
Felicitari draga Aurelia! Ai trecut la un capitol nou in domeniul trandafirilor, un capitol fascinant! Trebuie sa-ti marturisesc ca si eu mai fac incercari dar in lipsa de timp am facut si multe greseli, ... inevitabil ca fiecare incepator! Dar sezonul urmator sta pe prag si planurile sunt facute! Iti doresc mult succes si-ti urmaresc atenta si cea mai mica evolutie!
Raportează
aureliap 16 February 2018  
Mulţumesc! Din plictiseala m-am apucat....deja au rasarit câţiva şi în acest an...sunt mici tare, abia se vede cotiledonul :)) Este distractiv, nu mă aştept la cine ştie ce realizări.
Raportează
LittleMermaid 16 February 2018  
Va fi cu surprize! :))
Raportează
flyhigh 1 December 2017  
Foarte frumos. Mult succes! Nu v-au inflorit inca cei rasariti?
Raportează
aureliap 2 December 2017  
Multumesc! Au inflorit ei, dar eu nu prea am avut timp sa-i pozez. Aici sunt doi dintre "bebelusi" aureliap.sunphoto.ro/Trandafiri_din_seminte_experiment_2016_2017 Cel alb pare o miniatura, dar, cine stie ?!!, anul viitor pot aparea surprize odata cu maturizarea lor numar de petale, se definitiveaza culoarea, forma, etc...
Raportează
flyhigh 2 December 2017  
Nu mai e mult pana la anul.. Sa-i vedem maturi si in plina forma! :)
Raportează
aureliap 2 December 2017  
Multumesc pentru sustinere!
Raportează
greeneden 1 December 2017  
Sunt sigura ca se vor prinde. Pasiunea dv nu cunoaste limite, iar asta e de ajuns.
Raportează
aureliap 2 December 2017  
Multumesc pentru incurajari!
Raportează
Florina 30 November 2017  
Draga mea ai un spirit de cercetator ! Sincer imi plac mai mult plansele cu macese decat experimentul in sine !
Tu intotdeauna ai avut reusite cu semintele , sigur o sa-ti iasa ceva interesant !
Raportează
aureliap 30 November 2017  
Eh, ma mai distrez si eu. In gradina nimic nu mai poti face,a tot plouat si pamantul musteste de apa.
Apropo de planse, imi aduc aminte de cartile de botanica. Sau de ierbarul pe care l-am facut in clasa a 5-a, iti mai amintesti de acele vremuri ?!! Stii, candva lumea imi spunea ca am talent la desen, poate ma reapuc sa pictez in iarna asta. Ar fi o idee sa ma inspir din natura.
Raportează
Florina 30 November 2017  
Desigur ! Am si eu un caiet cu flora de creasta a Fagarasului. S-au pastrat foarte bine....
Pictatul e o idee buna pe timp de iarna , gasesti la Lidl periodic tot ce ai nevoie !
Eu mi-am luat din toate de un an , dar inca nu m-am apucat :-)
Raportează
sylvia 30 November 2017  
Eu am procedat asa cu magnolia genie. In toamna, cand ma uit.... ea facea seminte si erau deja cazute pe pamant. Am luat cateva, am urmat indicatiile si acum sa vedem ce iese ! Am inteles ca vor rasari dupa vreo cateva luni. Insa pana in primavara sunt cateva luni !
Raportează
aureliap 30 November 2017  
Am vazut si eu seminte la magnolia mea, dar n-am incercat niciodata sa le seman. Sa aveti bafta!
Raportează
sylvia 30 November 2017  
Foarte interesant . Am sa urmaresc experimentul .
Raportează
floralia 30 November 2017  
Felicitari! Ma bagi la idei :D Eu am pus niste macese in congelator, cu gand sa le seman apoi. E gresit?
Raportează
aureliap 30 November 2017  
Nu stiu...Depinde cat de frig este in congelator. Eu am citit ca ar trebui tinute la frigider. Desi, in natura, cand samanta pica in pamant, poate trece prin ingheturi-dezgheturi...nu vad de ce ar fi gresit.
Chiar si in terasa mea, fiind neincalzita si inchisa in geamuri multe, ghivecele pot ingheta bocna, daca temperaturile vor scadea mult in aceasta iarna. Sa vedem ce iese. Nu e mare pierdere pana la urma.
Raportează
mihaelamod 30 November 2017  
Este foarte interesant! De-abia astept sa vad ce se va intampla! Succes!
Raportează
aureliap 30 November 2017  
Multumesc! O iau ca pe o joaca.
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.